Intervju

Galileo produkcija postoji od 2003. kao nezavisna filmska produkcija sa medjunarodnim iskustvom i nagradama, zainteresovana za igrane filmove, medjunarodne koprodukcije, kao i dokumentarne filmske projekte – koji se najčesće bave ljudskim pravima i marginalizovanim grupama ljudi. Na drugoj strani – niz uspješnih kampanja, prije svega TV reklama, muzičkih spotova i namjenskih filmova – govore o upotrebi filmskog jezika i tehnologije u savremenom marketingu, gdje je primjentan kvalitet ovih kampanja i uspjeh klijenta. Sjetimo se niza uspješnih kampanja za Hipotekarnu banku, potom – Lovćen banku u posljednje dvije godine, niza namjenskih filmova za domaće i strane NVO organizacije u Crnoj Gori. Tim povodom, razgovaramo sa MILORADOM RADENOVIĆEM, producentom i izvršnim direktorom Galileo produkcije. Milorade, ovih dana ste u pripremi marketinške radionice: BENEFITI UPRAVLJANJA VIDEO KAMPANJOM (Kako da kreirate reklamu koja daje rezultat? – Centre ville: 8-9. mart 2018), koji su motivi za time?

Da. U ekonomiji – postoji nešto što se tako opipljivo zove DOBIT. Isto tako, postoji i nešto što se zove IZGUBLJENA DOBIT. Video kampanja je jedan od presudnih činilaca koji razdvaja smjer poslovanja, budućnost između Dobiti i Izgubljene dobiti, bez obzira a li ste u privatnom, javnom ili NVO sektru. Sa dugoročnim posljedicama. Mi poprilično dugo i uspješno radimo mnoge žanrove video kampanja, i srećemo se za nizom zanimljivosti CG-tržišta i potreba naših klijenata. Ispitujemo ih, unapređujemo na obostranu korist, i nudimo naše petnaestogodišnje iskustvo u radu u regionu, kao i iskustva iz naše dugogodišnje međunarodne komunikacije. Takođe, zbog okolnosti koje se konstantno mijenjaju u regionu, ali i benefita kreiranja i upravljanja video kampanjom, naša produkcija je, zajedno sa svojim partnerima, po pitanju ove marketing obuke iz domena upravljanja video kampanjom – u dvodnevnu Radionicu sakupila svoja decenijska iskustva iz komplementarnih oblasti koje čini video produkciju i marketing, sa ciljem unapređenja ove djelatnosti u CG.

Kažite nam nešto više o toj radionici?
Obuka je bazirana na nizu veoma konkretnih primjera struke, izazova i mogućnosti crnogorskog tržišta, koje je po logici malih brojeva veoma specifično na Balkanu. Obuka je kreirana na nizu konkretnih dilema i odgovora – onih koji su savladali svoje prepreke uz našu pomoć ili pomoć/iskustvo naših partnera. Kako bismo ponudili praktična znanja u domenu upravljanja video kampanjama, i kako bi pomogli u tome da naši klijenti formulišu svoje marketinške potrebe i ideje na najpotpuniji način, u nekoliko povezanih segmenata – sklopili smo priču o video-marketingu u interaktivni dvodnevni workshop sa ciljem unapređenja edukacije u kreiranju i upravljanju funkcionalne video kampanje koja će našim sagovornicima – nakon što sa nama otkriju neophodne tajne ovog zanata – donijeti mjerljive benefite: da detektuju svoje nedostatke i razumiju svoje marketing-probleme, da ih prevaziđu i preokrenu u svoju korist – na isti način na koji su to uradili mnogi naši uspješni klijenti prije njih.

Ima li još nešto što će biti predmet vaše radionice?
Već na kraju prvog dana obuke – daćemo domaći zadatak na temu strategije institucije iz koje dolazi svaki naš polaznik (a na II danu obuke ćemo zajedno analizirati i korigovati važne detalje iz njihovih odgovora) čime će oni steći važan i besplatan benefit za njihov brend/proizvod/kompaniju/instituciju/organizaciju ili cilj – sa kojim precizno i lako dalje mogu da se uzdignu na viši nivo, sa dugoročnim dejstvom! Da ne bi gubili vrijeme i novac, da se u budućnosti ne bi našli u izgubljenoj dobiti – njihova strategija mora biti biti dokazana, a mi ćemo proći kroz niz parametara za utvrđivanjem modela najbolje strategije u datom trenutku za datu instituciju.
Kažite nam vise o Galileo produkciji, vašim ciljevima i djelatnostima?
Galileo production je nezavisna filmska produkcija osnovana 2003. godine. Osnovna djelatnost naše produkcije je produkcija dokumentarnih i igranih filmova, reklama, muzičkih spotova i svih vrsta video prezentacija, od ideje do konačnog proizvoda, gdje balansiramo između komercijalnih aktivnosti i filma kao umjetnosti, sa širokom internacionalnom publikom i uspjehom. Cilј nam jе da kroz podršku projekata medijskog pluralizma, umjetnosti i angažovanog filma u Crnoj Gori doprinesemo razvoju zajednice, poštovanju ljudskih prava i postizanju ciljeva otvorenog i razvijenog građanskog društva, te razvoju Crne Gore kao multikonfesionalnog i multikulturalnog prostora. Upotrebom filmskih sredstava izražavanja (dokumentarnih filmova i TV kampanja – prije svega) istražujemo pitanja od opšteg interesa, otvaramo teme marginalizovanih društvenih grupa i snagom medija filma i izvođačkih (dramskih) umjetnosti – doprinosimo razvoju tolerancije i građanskog društva, osnažujemo građansko učešće u procesima donošenja odluka.
Kad su u pitanju marketinški projekti – u našem sektoru produkcije – naši profesionalci i saradnici – reditelji, direktori fotografije, operateri kamere, asistenti kamere, gaferi, set dizajneri, producenti zvuka, tehničari zvuka, kostimografi, šminkeri, organizatori – sa višegodišnjim iskustvom u filmskoj i TV produkciji koristeći najsavremeniju tehnologiju – GARANTUJU NAJBOLJI AUTORSKI KVALITET SNIMLJENOG MATERIJALA U CRNOJ GORI.

Milorad Radenović je izvršni direktor i producent u Galileo production. Od 2015. radi u sektoru produkcije kao izvršni producent i od tada je odgovoran za izvršnu produkciju više od 20 projekata (igrani filmovi, dokumentarni filmovi, promo filmovi, TV reklame i muzički spotovi uključujući regionalne i međunarodne koprodukcije). Osnovne studije završio je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti(Univerzitet Meridijan), a specijalističke na Fakultetu dramskih umjetnosti, smjer Televizijska produkcija. Godinama je radio kao producent/videographer u NVO sektoru.

Koje projekte bi izdvojili kao najznačajnije?
Prvenstveno bih izdvojio dva cjelovečernja igrana filma “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” (2014) i “Podgled sa Ajfelovog tornja” (2005), koji su predstavljeni na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. U protekle dvije do tri godine naši projekti su bili predstavljeni ili nagrađeni u Parizu, Londonu, Los Anđelesu, Las Vegasu, Kalkuti, Delhiju, Stokholmu, Vankuveru, Filadelfiji, Madridu, Bostonu, Beču, Dablinu, St. Petersburgu, Kairu. U protekle dvije godine ostavrili smo i koprodukcione saradnje na dugometražnim igranim filmovima A BALKAN NOIR i Ti mene nosis (crnogorski kandidat za Oskara 2016.), od kojih bi posebno izdvojio A BALKAN NOIR, švedsko crnogorsku koprodukciju, koja u posljednjih pola godine ima izrazit medjunarodni festivalski život, počev od festivala u Varšavi (koji se nalazi na A listi međunarodnih filmskih festivala), pa preko Geteborga, Mostara, Sofije. U pitanju je projekat od velikog značaja za crnogorsku kinematografiju, obzirom da se radnja u najvećem dijelu dešava u Crnoj Gori, da je najveći broj glumaca, uključujući i jednog od glavnih glumaca, iz Crne Gore.Takođe, ponosni smo i na vise nego uspješnu realizaciju društveno angažovanih projekata, koje smo realizovali u saradnji sa NVO sektorom. Tu se posebno izdvaja dokumentarac NE ODUSTAJ, NASTAVI – koji prikazuje tranziciju djece i mladih sa posebnim obrazovnim potrebama iz osnovne u srednju školu, što je do sada bila rijetkost među djecom sa posebnim (obrazovnim) potrebama. Film je snimljen na poziv NVO STAZE, u partnerstu sa NARDOS-om, uz finansijsku podrsku EU kroz poziv IPA 2015.
Veliku pažnju javnosti skrenula je premijera dokumentarca NAČINI TORTURE (Ways of torture) o torturi u zatvorima Crne Gore, Srbije i Albanije, čiji je cilj bio da se podigne svijest o ovim pitanjima i pozovu nadležne institucije u Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji da rade na sprječavanju torture, da poštuju pravo na rehabilitaciju žrtava torture, kao i da se efikasno bore protiv nekažnjivosti počinalaca torture.Naša produkcija posebnu pažnju pridaje problemima romske populacije u CG, te smo stoga u okviru projekta podržanog od strane NVO Građanska Alijansa, snimili dokumentarac ‘ROMI: Neke sretne priče’, čiji je cilj da doprinese razbijanju stereotipa o romskoj populaciji i na taj način smanji nivo diskriminacije sa kojima se pripadnici ove populacije suočavaju u crnogorskom društvu. TV dokumentarcom predstavljeni su pojedinci koji ruše stereotipe o romskoj populaciji u Crnoj Gori. Dokumentarac je dio kampanje o podizanju svijesti o ulozi romske populacije u Crnoj Gori. Kako nas je ta tema poprilično zainteresovala – trenutno radimo na dokumentarcu koji se bavi problemom dječijeg prosjačenja, čije su žrtve pretežno djeca romske populacije, koja do kasnih večernjih sati prose na ulicama Podgorice. Projekat je sniman i montiran preko godinu dana, sa nizom potresnih detalja, sa uvjerenjem da ovim dokumentarcem otvaramo jedno bitno poglavlje ljudskih prava u CG – nadajući se pokretanju institucije za prihvat djece-prosjaka, kakva postoji u Novom Sadu – gdje smo i snimili jedan dio filma, sa ciljem prenosa njihovih iskustava. Tu je još nekoliko namjenskih projekata, koje treba spomenuti: Veuve Qlicquot (dvije godine za redom kreiramo video-portrete crnogorskih finalistkinja za izbor Bussines woman award), dokumentarac o Filantropiji, kao i reklama za promociju filantropije, zatim dokumentarna reportaža NA PUTU ZA EU. Takođe, u protekle dvije godine radili smo vise muzičkih spotova (gitar duo Nikčević Bulatović, Zoran Kalezic), kao i reklame za Lovćen banku, sa kojom imamo odličnu saradnju od samog početka. Komercijalni aspekt je veoma važan za našu produkciju, jer nam omogućava da se nesmetano bavimo filmom kao umjetnošću, tj. da pokrivamo troškove kancelarije, zaposlenih … obzirom da se od filma, uz sav naš trud oko kvaliteta, ne može zaraditi.  Generalno, video-kampanje su postale jako važne. Podsjetiću, nije nova ideja da je – brendovima, kompanijama, organizacijama civilnog i javnog sektora – potrebna strategija video-marketinga. Da se predstave kroz nešto u čemu su najbolji (njihova autentika, specifičnost, njihov doprinos, određena vrlina ili metoda koju koriste) ili da se definišu problemi sa kojima se ta organizacija suočava na nivou kampanje (borba protiv siromaštva, dječijeg prosjačenja, marginalizacije, nepismenosti, zalaganje za određeni zakonski okvir… – što su najčešće aktivnosti javnog i/ili NVO sektora). Mi tu nalazimo svoj funkcionalan dio i radujemo mu se kroz svaki novi projekat i partnertvo.

Dakle, koliko važan je video danas?
Veoma je važan. Dakle, nije nova potreba za strategijom video-marketinga, ali – ono što se promijenilo je to: koliko je video postao važan na svakoj platformi i kanalu komunikacije. To sada više nije samo jedan dio komunikacijske strategije – već konkretan dokaz koji igra centralnu ulogu u naporima i aktivnostima kampanje, sa dugoročnim dejstvom, čije vrline, ali i nedostaci – ostavljaju višegodišnje tragove. I veoma je važno sa kime to radite.Činjenica u prilog tome: video već predstavlja nezaobilazan dio naše svakodnevice, toliko da Izvršni direktor najbrže-rastuće komunikacijske kompanije – Facebook – predviđa da će se ta društvena mreža kroz narednih 5 godina bazirati isključivo na video sadržaju, a da će već u ovoj – 2018. godini: čak 79% saobraćaja na na internetu biti IP Video!
Kažite nam – kome je namijenjena vaša obuka?
Dvodnevna obuka namijenjena je kako početnicima tako i onima koji se već bave ovom vrstom posla, za zaposlene u marketingu i prodaji, tj. za sve one koji žele da izvuku maksimum kroz upravljenje video kampanjama, bez obzira da li su radno angažovani u privatnom, javnom ili NVO sektru – i izgradite rezultate koji pomjeraju granice, sa dugoročnim dejstvom! Menadžmenti kompanija, javnih institucija, nevladih organizacija, studenti, pojedinci vrijedni znanja – naučiće da na najbolji način formulišu svoje ciljeve i ideje, te da kroz poznavanje kreativnog i tehnološkog procesa nastanka i izazova jedne kampanje – na najbolji način izvuku maksimum.
Kroz našu dvodnevnu obuku za upravljanje video kampanjom, upoznaćete se i naučiti kako da definišete svoje ciljne grupe, definišete stil, formu i tehnologiju, te upoznate se sa međunarodnom, regionalnom i CG praksom i trendovima, sa ciljem da naučite kako da izvučete maksimum iz Vaše video strategije. Upoznaćemo Vas sa fazama stvaranja jedne video kampanje, sa njihovim činiocima, plasmanom, uključujući i skrivene i neplanirane troškove, ali i prostorom za besplatni i gerila-marketing (ukljućujući i product placement), sa onim što Vas niko drugi neće naučiti, a to je, dakle – kako da u našim, crnogorskim uslovima, izvučete maksimum iz kampanje. Primjere iz prakse, zadatke i rješenja – otkriće Vam iskusni profesionalci u domenu rukovođenja video kampanjama, specijalisti produkcije, autori u domenu filmske i TV režije, izrade scenarija i copywriting-a, kao i dizajna zvuka i slike, koji su radili brojne kampanje za ugledne domaće klijente poput: Lovćen banke, Hipotekarne banke, Dukley, Zapad banke, France, Atlas Penzije…, kao i projekte za medjunarodne partnere poput: Britanske ambasade, Ujedninjenih nacija, Fondacije HELP…, te niza nevladinih organizacija, sve skupa – sa ciljem: upoznavanja sa okolnostima i benefitima kreranja i upravljanja video kampanjom, definisanja ciljnih grupa, definisanja stila, forme i tehnologije, te – međunarodna, regionalna i CG praksa, od ideje i budžeta – do dobitka.

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!