Iskustvo sa radionice “Copywriting, kreiranje i produkcija video kampanja”

 

Prošlog mjeseca održana je radionica pod nazivom “Copywriting, kreiranje i produkcija video kampanja” koju su predstavili Nikola Vukčević i Milorad Radenović. Radionica je imala za cilj pomoći polaznicima da razumiju proces kreiranja i produkcije video kampanja, kao i da ponudi kreativne ideje polaznicima.

Radionica je bila podijeljena u nekoliko sekcija, od kojih je svaka bila usmjerena na drugačiji aspekt video produkcije. Prvi dio bio je usredsređen na pisanje tekstova i naslova, gdje su polaznici učili kako napisati uvjerljive scenarije koji će “kupiti” njihovu ciljanu publiku. Zatim je uslijedio dio o izradi storyboarda i moodboarda, gdje je polaznicima pokazano kako vizuelno predstaviti svoje ideje i planirati svoje snimke.

Sljedeća sekcija bila je usredsređena na tehničke aspekte video produkcije, uključujući osvjetljenje, zvuk i podešavanje kamere. Polaznici su stekli praktično iskustvo, kroz primjere sa prethodnih video kampanja i setova, odrađenih profesionalnom opremom, a pokazane su i behind the scenes odredjenih projekata. Nakon toga je uslijedio i kratki brief svih tehničkih i logističkih procedura korištenih u pripremanju svakog od navedenih primjera.

Na kraju je radionica završena dijelom o postprodukciji. Polaznici su učili kako funkcioniše montaža i post produkcija, učili su o upotrebi različitih boja, naučili važnost dobrog i kvalitetno ispisanog ali i iščitanog kopija (copy). Shvatili su da jedino u kombinaciji ovih elemenata njihov projekat može biti adekvatan.

Kao zadatak i povod na razmišljanje, ali i dalju diskusiju, svi učesnici su dobili specijalno osmišljene brifove, papir koji je napravljen da kroz niz pitanja i odgovora ubode suštinu svakog misaonog procesa klijenta, pripremajući ga sa svih strana u nastojeću kampanju. U brifu su data uputstva kako da se uvide koje su prednosti ili nedostaci, razne opcije, mogućnosti i druge karakteristike koje klijent posjeduje. Taj brif postaje polazna tačka u kreiranju scenarija i kopija, i kako su predavači naveli, bez njega se ne kreće u snimanje.

Nikola i Milorad su tokom cijele radionice davali vrijedne uvide i povratne informacije o idejama i projektima koje su bile napisane od strane samih polaznika. Tokom diskusija svi su bili podstaknuti da postavljaju pitanja i dijele sopstvena iskustva, stvarajući zanimljivo i interaktivno okruženje za učenje.

Sve u svemu, radionica “Copywriting, kreiranje i produkcija video kampanja” bila je vrlo uspješna. Polaznici su otišli sa solidnim razumijevanjem procesa video produkcije i vještinama za stvaranje uvjerljivih i učinkovitih video kampanja.

Ako ste zainteresovani za video produkciju ili želite unaprijediti svoje vještine u ovom području, svakako budite spremni za buduće radionice poput ove.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!