INKLUZIJA

Blog mladog pripravnika

‘Tiho! Ton!’
‘IDE!’
‘Kamera!’
‘IDE!’
,Blog Galileo production, Post broj jedan!’
,I – AKCIJA!’

Zdravo, ja sam Dragan Goranović, nedavno sam završio Studije menadžmenata na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i upravo sam otpočeo svoj pripravnički staž. Svako od nas, svršenih visokoškolaca, s nestrpljenjem je prijethodnih mjeseci čekao momenat da dobije raspored, odnosno preduzeće u okviru programa Stručnog osposobljavanja. Nakon 7 preliminarno-odabranih preduzeća, početkom decembra 2016. godine – dobio sam informaciju da ću raditi u Galileo production Montenegro – nezavisnoj filmskoj i TV produkciji koja se bavi proizvodnjom igranih filmova, TV reklama, muzičkih spotova, promotivnih i namjenskih filmova, kao i onlajn marketingom. Zvuči zanimljivo, svakako – živjeti od ovih lijepih stvari, i vrlo sam se obradovao svom budućem radnom mjestu. Momke iz Galileo-a sam poznavao od ranije, ali – poznanstvo i posao nisu iste stvari. Vidjećemo kako će to ići …

Došao je i taj dan: 16. januara 2017 – krenuh u novu avanturu. Same kancelarije u centru Podgorice već dišu kreativnim radom, sve odiše na film: brojne rekvizite sa ranijh snimanja, oprema, slike, posteri sa medjunarodnih festivala na kojima je učestvovao film naše produkcije – ‘Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa’, u kojem sam, sticajem nekih neobičnih okolnosti (mada, ništa nije slučajno u životu) kao glumac-amater učestvovao (ja sam onaj što je ubio Glogovca, neko je i to morao, šta ću).

Prvih dana posla – krenuli smo polako sa upoznavanjem radnog mjesta i segmentima posla: marketing u produkciji. Ekipa me je počela upoznavati sa procesom stvaranja proizvoda (reklame, namjenski filmovi, tv spotovi…) i načinom promocije, kao i alatima koje koriste marketari tokom svog rada. Moja pažnja je značajno zaokupljena konkretnim proizvodom dokumentarnog filma na kome se upravo radi u kancelariji (više riječi u nastavku) ali i nizom svakodnevnih poslovnih stvari, kao i mnogim zanimljivim ljudima – saradnicima, koji svakodnevno dolaze i rade.

Naravno, sa novim poslom dobijate i nove obaveze, tako da nije sve samo opušteno. Ljudi kažu da prva radna iskustva bitno utiču na formiranje čovjeka. Kolektiv vas može osloboditi i trenirati da djelujete u timu. Ako je tako – moji prvi dani su više nego pozitivni.

U trenutku kada sam došao u firmu, ekipa Galileo production-a radi na finalizaciji motaže dokumentarnog filma pod nazivom ,Ne odustaj, nastavi’, i to je prvi konkretan projekat sa kojim se susrećem na mom novom poslu – njegovo finalno oblikovanje u montaži i korespondencija sa klijentom-naručiocem (po pitanju niza detalja). Naravno, zainteresovao me je sam proces montaže filma (to vrlo zanimljivo kombinovanje kadrova, između tehnike i umjetnosti, inspiracije i mogućnosti snimljenog materijala), a tema istog ostavila je na mene veoma jak utisak: priča prati nekoliko djece sa posebnim (obrazovnim) potrebama, u njihovom nastojanju da iz osnovne škole pređu u srednju, tj. da nastave svoje školovanje (što je do sada bila velika rijetkost, jer su se obično do sada, zajedno sa svojim roditeljima, odlučivali da je inkluzija osnovne škole – njihov maksimum). Naša fimska ekipa je imala privilegiju da prati hrabre drugare iz Pljevalja, Bijelog Polja i Herceg Novog: Katarinu, Ismara, Anu, Aidu i Gordanu, zajedno sa roditeljima, prijateljima i predstavnicima lokalnog obrazovnog sistema, u procesu su njihovog izbora buduće srednje škole, a kasnije i u procesu adaptacije. Kamera sve to bilježi, iskreno i nadahnuto.

Čitav produkciski tim svjedok je jednog pionirskog projekta: naredne stepenice inkluzivnog obrazovanja. Naime, do sada se inkluzivno obrazovanje djece i omladine sa posebnim obrzovim potrebama završavao sa zavrsetkom osnove škole. Kroz ovaj projekat naši drugari sa posebnim obrazovnim potrebama se uključuju u srednjoškolsko obrazovanje i pripremaju za kvalitetno uključivanje u radne procese. Snimanje filma je bilo iz više navrata tokom prošle godine, u Pljevljima, Bijelom polju, Herceg Novom i Podgorici, a naručilo ga je Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Staze“ iz Podgorice. Proces inkluzije djece sa posebnim obrazovnim potrebama, nimalo nije lak i podrazumijeva je da se uz ,,Strategiju razvoja stručnog obrazovanja u Crnoj Gori (2015-2020)”, politiku koja primjenjuje smjernice i principe niza međunarodnih dokumenata razvijenog svijeta, napravi „Individualni tranzicioni plan“ koji je nadovezujući i dopunjujući dio individualnog razvojno-obrazovnog programa (IROP). Kroz materijal u montaži – vidio sam koliko puno truda i dobre volje treba za napredak u ovoj oblasti – jednako kao i na mom novom poslu.

Kako vrijeme odmiče, moja pažnja je i dalje usmjerena na višenedjeljnu montažu filma, koja svojim radom dopunjuje sjajno snimljene kadrove filmske ekipe. Posredovanje reditelja (Nikola Vukčević), kao i naručioca – NVO Staze – je jako bitno, kako bi film imao jedinstven pravac, putanju, ciljeve koje svi skupa želimo filmom postići. U procesu stvaranja dokumentarnog filma, naučio sam mnogo i od djece, praćene u procesu inkluzivnog obrazovanja. Razdraganost, posvećenost, želje, srahovi svih, u tom procesu streme jednom cilju, punoj socijalizaciji inkluziji, odnosno stvaranju mogućnosti djeci sa posebnim obrzovnim potrebama da dođu do posla. Vjerujem da ćemo ih svi mi ovim dokumentarnim filmom ohrabriti ih na njihovom putu, na njihovim stazama.

Sa produkcijskim timom shvatih da je bitno da svako od nas da svoj puni doprinos u razvoju projekta, kao i produkcije u cjelini. Kohezija i kreativnost se osjećaju i u periodu odmora, van posla. Još jači timski duh stvaraju priče i doživljaji sa samih snimanja. Da li je – ovo što se meni dešava na mom novom poslu – zapravo i moja lična INKLUZIJA, da li se privatno i poslovno spajaju, kad već govorim o tome da ništa nije slučajno?

Na kraju da sumiram, mimo svog znanja stečenog na faksu, za kratak period sam naučio poprilično u oblasti produkcije. Tim me je motivisao da ispoljavam ideje, predlažem moguće alternative prilikom odradjivanja kampanje, i efikasno kontaktiram sa klijentom, te da napišem ova naš zvanično prvi produkcijsku blog, iako je to samo mali dio onoga što sam doživio u ovih par dana.

Ne odustaj, nastavi.
Magija i dalje traje.
Jer mi volimo svoj posao i radimo sa strašću.

‘STOP’
‘KUPLJENO’.